INFO KESIHATAN – PISTASIO

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
Pistachios on a white background

Tahukah anda pistasio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi kuno. Pistasio  merupakan sejenis makanan para ahli genius dahulu dan kini. Ia berasal dari negara Timur Tengah dan Asia. Pistasio (Pistacia Vera) atau dipanggil ‘Pistachio Nuts’ adalah sejenis tumbuhan kekacang dari keluarga Anacardiaceae yang popular. Kekacang ini  mempunyai khasiat tersendiri seperti zat besi, folat, kalium, niasin, riboflavi dan zink. Ia juga  juga dapat menguatkan ingatan dan memori.

Kacang pistasio kaya dengan nutrien yang memberi menfaat kepada jantung dan sistem peredaran darah dan mengandungi hampir 90 peratus lemak tak tepu, dan juga dikenali sebagai “lemak baik” yang boleh membantu meningkatkan HDL kolesterol. Malah, phytosterols dalam kacang pistasio sebenarnya menghalang penyerapan “lemak jahat”.

Pistasio mengandungi anti oksidan, kolesterol yang lebih rendah dan arginina iaitu bahan yang mengurangkan pembentukan plak dalam arteri. Kacang ini mempunyai sumber lebih daripada 30 vitamin, mineral dan fitonutrien yang memberi manfaat untuk kesihatan anda. Selain itu, kacang ini dapat mencegah penyakit kanser, melindungi sistem saraf, membantu menjaga berat badan, menjaga kesihatan mata, menutrisi kulit, membantu sistem pencernaan dan menurunkan risiko diabetes.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan