IKAN GORENG KARI TAUCU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

3 keping ikan tenggiri

4 biji tomato masak – cincang halus

2 labu bawang besar

2 sudu besar pes kari

1 sudu besar taucu

1 sudu besar sos ikan

2 sudu besar cuka

½ cawan susu cair

1 sudu besar daun ketumbar – cincang halus

1/2 sudu besar gula perang

1 sudu besar minyak masak

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi tetapi tidak perang.
  2. Masukkan tomato, pes kari taucu, sos ikan, cuka dan susu. Biarkan seketika sehingga tomato keluarkan jusnya. Perlahankan api dan masak sehingga kuah mendidih.
  3. Masukkan ikan, biarkan sehingga ikan masak dan kuahnya sedikit pekat.
  4. Masukkan daun ketumbar dan hidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan