IKAN GORENG CILI GARAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

800 gm ikan jenahak – potong kecil

150 ml minyak masak

15 gm daun limau nipis – carik

100 gm tepung ubi

10 gm garam

15 gm gula

 

BAHAN KISAR

350 gm cili merah

100 gm bawang putih

50 gm bawang merah

 

CARA

  1. Ikan yang telah dibersihkan, disalut dengan tepung ubi. Goreng sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun limau nipis, garam dan gula. Kacau sebati sehingga masak.
  4. Kemudian, tuangkan di atas ikan jenahak yang telah siap digoreng tadi. Hidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan