IKAN BUJUK SOS KRIM

BAHAN

2 keping filet ikan bujuk

3 sudu besar tepung gandum

2 sudu besar mentega

1 biji tomato – hiris

Sedikit parsli

Sedikit lada hitam

Sedikit garam

Sedikit parsli kering

 

BAHAN SOS

50 ml susu penuh krim

1 tangkai petai – hiris

½ sudu kecil tepung jagung

½ sudu kecil stok ayam

 

CARA

  1. Sadurkan filet ikan bujuk bersama tepung gandum,parsli dan sedikit garam. Saduran tepung jangan terlalu tebal.
  2. Panaskan kuali leper, menggunakan api sederhana dengan mentega dan sedikit minyak agarikan lebih rangup. Ketepikan.
  3. UNTUK MEMBUAT SOS : Cairkan mentega, susu, tambahkan sedikit air, serbuk ayam,isi petai dan tepung jagung yang dibancuh air sebagai agen pemekat. Pastikan sos mendidih, ketika campurkan bancuhan tepung jagung.
  4. Tuangkan sos diatas ikan bujuk yang telah siap digoreng.
  5. Hidangkan bersama hirisan tomato segar, sedikit serbuk lada hitam dan parsli kering.