GULAI LEMAK TELUR ITIK & TERUNG PIPIT

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

10 biji telur itik

2 cawan santan pekat

1 cawan terung pipit

1 batang serai – titik

1 helai daun kunyit – siat-siat

Garam secukupnya

 

Bahan-bahan B (tumbuk):

10-15 tangkai cili padi hijau

3cm kunyit hidup

1 labu bawang besar

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Tumbuk bahan-bahan B hingga lumat.
  2. Masukkan bahan-bahan B, serai dan terung pipit ke dalam periuk dan didihkan dengan dua sudu makan air.
  3. Masukkan santan dan didihkan dengan api yang sangat kecil.
  4. Perlahan-lahan masukkan telur itik satu persatu dan biarkan ia masak (jangan dikacau, kerana telur itik akan pecah).
  5. Tambah daun kunyit dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam secukup rasa.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan