GULAI LEMAK PATIN JERUK SAWI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN HIRIS

15 tangkai cili Api

4  cm halia

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

 

BAHAN B

2 keping asam gelugor

1 cawan jeruk sawi

2 batang serai – potong nipis

3 cawan santan pekat

2 cawan air

Garam & gula secukup rasa

 

BAHAN C

600 gm ikan patin

1 sudu kecil garam

2 sudu kecil tepung ubi kayu

½ sudu kecil Kunyit

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Ikan patin di gaul sebati bersama bahan C. Goreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Bahan-bahan hiris dimasukkan ke dalam periuk dan masak seketika.
  3. Masukkan santan, air dan serai. Masak seketika. Masukkan jeruk sawi dan rasa garam secukupnya.
  4. Masukkan ikan goreng.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan