GOUJONETTE AYAM BERSAMA SOS REMOULADE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

300 gm isi dada ayam – dibuang kulit & tulang(dipotong memanjang)

1 cawan tepung gandum ( di ayak)

2 biji telur ( dipukul)

Secawan serbuk roti

 

BAHAN SOS REMOULADE

1 sudu besar mayonis

1 sude besar greek yoguht

1 sudu kecil capers (cincang halus)

1 sudu kecil gherkins (cincang halus)

1 sudu bawang kecil (cincang halus)

Gula, garam & lada putih secukup rasa

 

BAHAN SOS MARIE ROSE

1 sudu besar mayonis

1 sudu besar sos tomato (ketchup)

Beberapa titik sos worchestershire

Beberapa titik jus lemon

Garam, gula dan lada putih secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Celup ayam ke dalam tepung diikuti telur kemudian serbuk roti. Goreng didalam minyak penuh pada 160⁰C selama 6 hingga 8 minit sehingga masak dan kuning keemasan.
  2. Untuk membuat sos remoulade, campurkan semua bahan dan gaul sebati.
  3. Untuk sos marie rose, campurkan semua bahan dan gaul sebati.
  4. Hidangkan ayam panas bersama sos yang telah dibuat.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan