ÉCLAIR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

333 ml susu segar

133 gm marjerin

1 sudu kecil gula kastor

½ sudu kecil garam

200 gm tepung gandum ayak

6 biji telur

100 gm coklat masakan

100 gm badam cincang

 

BAHAN KRIM VANILA

500 gm susu segar

100 gm gula halus

4 sudu besar tepung kastard

4 sudu besar tepung gandum

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA:

  1. Susu, marjerin, garam dan gula dimasak sehingga mendidih.
  2. Masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau sehingga sebati, matikan api.
  3. Sejukkan sebentar dan masukkan telur satu persatu sambil kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi ke dalam beg paip dan paipkan ke atas dulang pembakar.
  5. Bakar didalam ketuhar hingga masak dan kekuningan.
  6. Setelah dibakar dan sejuk, potong kepada dua bahagian éclair tadi dan paipkan krim vanila ke dalam éclair tadi. Untuk bahan krim: Kacau di dalam periuk atas api sehingga likat.
  7. Cairkan coklat dan sapukan di atas éclair.
  8. Taburkan badam cincang diatasnya.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan