CREAMPUFF

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

333 ml susu segar

133 gm marjerin

1 sudu kecil gula kastor

½ sudu kecil garam

200 gm tepung yang sudah diayak

6 biji telur

Gula aising

 

BAHAN Vanila krim

500 gm susu segar

100 gm gula halus

4 sudu besar tepung kastard

4 sudu besar tepung gandum

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA

  1. Susu, marjerin, garam dan gula dimasak diatas dapur.
  2. Kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau sehingga sebati, matikan api.
  4. Sejukkan sebentar dan masukkan telur satu persatu sambil kacau hingga sebati.
  5. Masukkan adunan tadi ke dalam beg paip dan paipkan di atas dulang pembakar.
  6. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160⁰C selama 25 minit atau hingga masak atau kekuningan.
  7. Setelah dibakar dan sejuk, kemudian potong sedikit paf krim tadi dan paipkan vanila krim ke dalamnya.
  8. Untuk bahan krim: Kacau di dalam periuk atas api sehingga likat

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan