BAHAN-BAHAN:
1 biji ubi kentang – hiris memanjang
½ cawan isi jagung – cincang kasar
1 cawan tepung gandum
½ sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil serbuk penaik
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak secukup untuk menggoreng
SAMBAL KICAP:
1 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
1 ulas bawang putih
Kicap manis
Kicap masin
Air limau kasturi
CARA MENYEDIAKAN:
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk, kacau sehingga sebati, air boleh tambah sedikit lagi sekiranya perlu. Biarkan 15 minit untuk merehatkan adunan.
- Goreng sehingga cucur masak kekuningan ( saiz terpulang kepada anda sama ada ingin kecil atau besar )
- Cara buat sambal kicap, kisar semua bahan kecuali air limau, setelah kisar baru masukkan air limau. Siap untuk di makan bersama cucur.