CUCUR BADAK KENTANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN INTI:

½ biji kelapa parut

100 gram udang kering (rendam dan kisar)

1 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

7 tangkai cili merah

1 cm halia

1 batang serai

1 sudu kecil serbuk kunyit

2 sudu besar gula

½ sudu kecil garam

2 sudu besar minyak masak

 

BAHAN  DOH:

250 gm kentang – rebus dan lenyek

3 ½ sudu besar tepung gandum

½ sudu kecil garam

Minyak untuk menggoreng

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Untuk menyediakan inti, panaskan minyak. Masukkan semua bahan kisar. Masak hingga menggelegak.
  2. Masukkan kelapa, kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
  3. Untuk doh pula, gaul rata semua bahan doh kecuali minyak.
  4. Uli sehingga doh sebati. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
  5. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
  6. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
  7. Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan