COKLAT SUSU PIR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega

150 gm gula kastor

1/2 sudu kecil esen vanila

1 biji kuning telur

100 gm parutan coklat susu

100 gm buah pear kering – cincang

 

Bahan ayak:

280 gm (2 ¼ cawan) tepung gandum

10 gm (3 sudu kecil) serbuk koko

2 sudu besar tepung jagung

1/2 sudu kecil soda bikarbonat

2 sudu besar susu tepung

Secubit garam

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Seterusnya masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula.
  4. Selepas itu, masukkan parutan coklat susu dan buah pir kering. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
  6. Bakar pada suhu 160⁰C selama 15 hingga 25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan