COKLAT KELAPA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 ¼ cawan tepung gandum

1/2 cawan serbuk koko

1/2 sudu kecil garam

1/4 sudu kecil soda bikarbonat

170 gm mentega

1 1/4 cawan gula

1 biji telur

1/2 sudu kecil esen vanila

100 gm coklat – cairkan

70 gm kelapa parut kering

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Ayakan bersama tepung, serbuk koko, garam dan soda bikarbonat.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga gebu. Masukkan telur, esen vanila dan campuran bahan kering. Gaulkan sehingga mendapat doh lembut.
  3. Balutkan doh dan biarkan sejuk selama 1 jam.
  4. Canai kan doh, potongkan bentuk yang diingini. Bagi lapisan atas, potongkan bahagian tengahnya menggunakan acuan.
  5. Bakarkan dalam ketuhar untuk 10 hingga 12 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175⁰C. Biarkan sejuk.
  6. Celup kan dalam coklat cair dan taburkan dengan kelapa parut.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan