COKLAT KELAPA MACARON

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 biji putih telur

2/3 cawan gula kastor

4 sudu kecil tepung jagung

2 cawan kelapa kering

120 gm coklat masakan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Pukul putih telur dalam bekas yang bersih dan tidak berminyak sehingga pekat dengan laju.
  2. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan pekat dan berkilat.
  3. Perlahan had laju dan masukkan tepung jagung sehingga sebati.
  4. Sudukan sedikit adunan, lalu gaulkan dengan kelapa kering di dalam adunan putih telur sehingga rata.
  5. Kemudian bentukkan adunan doh menjadi bebola menggunakan sudu kecil.
  6. Bakar pada suhu 170°C selama 15 minit hingga 20 minit.
  7. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
  8. Celupkan di bahagian atas kuih kedalam coklat masakan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan