CENDAWAN INTI UDANG & SPAGETI BOLOGNESE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

2 biji cendawan portobello

100 gm udang

Daun ketumbar

Garam secukup rasa

1 sudu besar mentega

Lada sulah

Lada hitam

Kicap cair

½ labu  bawang besar – potong dadu

1 ulas bawang putih – potong kecil

Keju mozarela

 

BAHAN-BAHAN

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan udang dan gaul rata.
  3. kemudian masukkan daun ketumbar, kicap cair, lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa.
  4. Buang batang cendawan dan sapu cendawan dengan mentega. Masukkan inti udang tadi dan taburkan keju mozarela .
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 15 minit.

 

SPAGETI BOLOGNESE 

BAHAN-BAHAN

100 gm spageti (rebus)

 

BAHAN SOS

300 gm daging kisar

1 tin cendawan butang – potong dadu

1 labu  bawang besar – potong dadu

5 ulas bawang putih –  cincang halus

4 sudu besar tomato puri

3 sudu kecil pati tomato

2 sudu sos cili

Sedikit lada hitam & herba campuran

Gula secukup rasa

Garam secukupnya

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan daging dan gaul rata.
  3. Bila daging empuk masukkan pati tomato, tomato puri, sos cili, herba campuran dan lada hitam.
  4. Masak hingga sebati kemudian masukkan cendawan butang.

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan