BINGKA UBI KAYU KEJU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Saiz loyang : 8 inci

 

BAHAN :

250 gm krim keju

250 gm gula pasir

2 biji telur

800 gm ubi kayu parut – perah

400 ml santan

1 sudu kecil pewarna kuning

1 sudu besar mentega

 

CARA :

  1. Pukul krim keju dan gula sehingga rata dan sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
  3. Masukkan pula ubi kayu yang diparut tadi dan santan sambil kacau hingga sebati.
  4. Sapu mentega pada loyang dan panaskan sebentar di dalam ketuhar.
  5. Keluarkan loyang dan tuang adunan ke dalamnya.
  6. Bakar suhu 170’C selama 1 jam 30 minit sehingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan