BENGKANG TERENGGANU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

500 gm tepung beras

7 biji telur

 

BAHAN KUAH LEMAK

5 ekor ikan selayang – ambil isi

2 cawan santan

½ sudu kecil halba

2 cmhalia – mayang

5 ulas bawang merah – mayang

 

BAHAN KUAH MANIS

2 cawan santan

2 keping gula Melaka

Sedikit tepung gandum

 

CARA

  1. BENGKANG : Pecahkan kesemua telur, pukul dan sebatikan antara kuning dan putih.
  2. Tepung beras dicampurkan dengan satu cawan air sejuk, dan tambahkan telur. Sebatikan adunan.
  3. Panaskan acuan, sapu minyak. Tuangkan adunan dan bakar dengan api yang perlahan.
  4. KUAH LEMAK : Masukkan santan dan campurkan ikan kukus yang telah ditumbuk lumat. Kemudian masukkan halba, halia dan bawang merah. Masukkan garam secukup rasa.
  5. KUAH MANIS : Panaskan santan dan gula Melaka, sehingga cair. Masukkan tepung sedikit demi sedikit untuk memekatkan kuah. Sebatikan rasa.
  6. Hidangkan bengkang bersama kuah lemak dan kuah manis.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan