BAN KENTANG BADAM BERKRIM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN DOH BAN KENTANG :

240 gm tepung berprotein tinggi

60 gm tepung kentang

10 gm tepung susu

40 gm gula

Secubit garam

1 sudu besar yis segera

1 biji telur

150 ml air sejuk

30 gm mentega atau marjerin

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan ke semua bahan kering dalam mangkuk, masukkan telur dan air sejuk, uli sehingga menghasilkan doh.
  2. Campur mentega dan uli lagi dan terus menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan kenyal. Tutup doh dengan plastik atau kain lembap. Biarkan ia selama 50 minit atau berganda saiznya.
  3. Bahagikan doh kepada 60 hingga 70 gm sebahagian. Bentukkan bebola, simpan dalam peti sejuk sebentar 10 minit.
  4. Canai doh membentuk segi empat bujur, gulung sehingga menjadi seakan bola. Alaskan atas loyang pembakar yang telah digris, biar ia selama 45 minit atau berganda saiznya.
  5. Hiaskan dengan paipkan kastard atas permukaan ban. Bakar pada suhu 190⁰C selama 15 minit. Apabila sejuk belah bahagian tengah dan hiaskan dengan inti krim dan badam madu.

PESAN SAJI:Untuk pastikan doh sedia untuk dijadikan ban, tekan bahagian tengah doh, dan doh tidak menurun dan hanya menunjukkan tanda jari yang ditekan sahaja.Ia menandakan doh telah sedia untuk dijadikan ban.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan