BAHULU ICE CREAM COKLAT SNEAKERS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

½ cawan mentega

2 biji telur

1/3 cawan gula perang

½ sudu kecil garam

1 sudu kecil esen vanila

1 cawan tepung gandum serbaguna

2 sudu besar tepung jagung

1 bekas aiskrim perasa vanila

2 bar coklat sneakers – dihiris nipis

 

CARA:

  1. Campurkan aiskrim vanila dengan coklat sneakers sehingga sebati dan bekukan di dalam peti sejuk.
  2. Gaul telur, mentega dengan gula sehingga berkrim dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati.
  3. Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam dan tuang ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  4. Paipkan ke dalam ketuhar mengikut citarasa anda dan bakar pada suhu 180⁰C selama 15 minit sehingga masak.
  5. Kemudian sudukan aiskrim dan isikan di antara dua bahulu ataupun dihias mengikut kreativiti anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan