AYAM SUMBAT SOS CENDAWAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

200 gm dada ayam

1 sudu kecil lada hitam

20 gm keju mozarella

1 keping ham ayam

20 gm tepung

1 biji telur

3 sudu besar serbuk roti

Garam secukup rasa

 

BAHAN SOS

5 biji cendawan butang

30 ml sos perang

1 helai daun bay

Sedikit daun thyme

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk lada hitam

3 ulas bawang putih – cincang

Sedikit mentega

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Potong dada ayam di bahagian tepinya seperti membuat `poket baju’
  2. Kepingan ham digulung bersama keju dan sumbatkan dalam `poket’ dada ayam tadi.
  3. Kemudian gaul ayam tadi dengan tepung, telur dan akhir sekali celupkan dalam serbuk roti pula. Pastikan ayam bersalut penuh serbuk roti.
  4. Panaskan minyak dan goreng ayam kekuningan. Angkat bila dah masak potong ayam. Hidangkan bersama kentang goreng dan sayur.
  5. Sementara itu untuk sos pula, panaskan periuk dan masukkan minyak zaitun. Tumis bawang putih, daun bay, daun thyme dan cendawan. Selepas 3 minit masukkan sos perang dan biarkan pekat. Akhir sekali masukkan mentega. Rasakan garam dan lada hitam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan