AYAM GULUNG CENDAWAN DAN BAYAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

1 bahagian peha tanpa tulang

 

BAHAN FARCED

300 gm isi ayam

10 ml krim masak

1 biji telur

1/2 sudu besar lada hitam

Sedikit garam

 

BAHAN INTI

1 sudu besar minyak zaitun

3 biji cendawan butang segar – hiris nipis

3 keping cendawan shitake segar – hiris nipis

15 helai daun bayam – celur dan rendam dalam air sejuk

½ labu bawang besar – cincang halus

1 ulas bawang putih – cincang halus

 

BAHAN SOS

30 ml sos perang

Sedikit daun thyme

1 helai daun bay

½ sudu besar lada hitam

1 sudu besar mentega

4 ulas bawang putih

Garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Hiris nipis paha ayam. Kemudian letakkan garam dan lada hitam di kedua-dua bahagian ayam. Perap ayam selama 10 minit.
  2. Sementara itu sediakan `farced’ : Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
  3. Bahan inti: Panaskan kuali dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan daun thyme, cendawan butang dan cendawan shitake. Tumis sehingga 5 minit.
  4. Kemudian masukkan bayam, lada hitam dan garam. Bila dah masak sejukkan `farced’ tadi.
  5. Letakkan ayam yang telah diperap tadi ke atas plastik dan sapukan `farced’ ayam tadi di seluruh permukaan ayam. Letakkan inti secara melintang di tengah ayam.
  6. Bila dah siap gulung ayam dengan ketat dan padat. Ikat hujung kedua-dua plastik. Kemudian bungkus ayam tadi dengan pembungkus aluminium dan kukus ayam selama 30 minit.
  7. Untuk sos: Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan masukkan daun bay, daun thyme, lada hitam dan stok ayam. Masak hingga sos menjadi pekat.
  8. Masukkan garam dan akhir sekali baru mentega.
  9. Ayam yang sudah masak tadi keluarkan daripada pembungkus dan potong. Hidang bersama kentang lenyek, sayur dan sos herba.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan