AYAM RICA-RICA TUJUH LIKUR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN: 

1 ekor ayam – potong 10

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk kunyit

 

BAHAN KISAR :

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

15 tangkai cili merah

20 tangkai cili padi

1 biji tomato – cincang kasar

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil gula melaka

1 sudu kecil serbuk lada putih

1 batang serai – titik

¼ cawan air

5 helai daun limau purut – koyakkan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, goreng hingga garing.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar, kacau hingga garing.
  3. Masukkan bahan perasa dan air , kacau selama 5 minit hingga pekat.
  4. Masukkan ayam tadi dan kacau selama 10 minit hingga masak. Hidangkan

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan