BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
2 sudu besar taucu
5 batang cendawan cina kering-rendam hingga lembut
500 ml air
1 sudu kecil kicap pekat
3 biji ubi kentang – kupas dan belah empat
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MENYEDIAKAN:
- Potong ayam dan perapkan dengan garam.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar.
- Masukkan taucu dan goreng di atas api yang kecil sehingga wangi.
- Masukkan cendawan, kemudian masukkan ayam dan biarkan seketika.
- Campurkan air dan kicap pekat, didihkan. Kecilkan api dan reneh kan selama 15 minit.
- Kemudian masukkan ubi kentang, reneh kan lagi selama 15 minit ataupun sehingga daging empuk dan kuah pekat.