BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
½ kg santan pekat
½ sudu kecil biji halba
1 keping asam gelugur
Garam dan gula
Air secukupnya
Minyak secukupnya
BAHAN KISAR
5 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
6 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 sudu besar halia
½ sudu besar lengkuas
1 sudu kecil kunyit
3 ulas buah keras
CARA MENYEDIAKAN:
- Ayam dibersihkan. Tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
- Masukkan halba, asam gelugur dan santan. Masukkan sedikit air, gula dan garam. Biarkan mendidih sekejap.
- Masukkan ayam dan masak hingga separuh masak. Keluarkan ayam tadi dan dibakar sehingga masak.
- Didihkan kuah hingga menjadi pekat. Curahkan kuah di atas ayam.