BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
4 labu bawang besar – hiris
5 ulas bawang putih – hiris
5 cm halia – hiris panjang
6 tangkai cili merah – tumbuk
1 cawan sos tomato
1 cawan sos cili
½ cawan sos cili siam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos plum
½ cawan sayur campuran
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula
Air secukupnya
Minyak secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
- Ayam dibersihkan, gaul dengan garam dan serbuk kunyit.
- Goreng sehingga masak dengan api yang sederhana. Ketepikan.
- Tumiskan semua bahan hiris sehingga naik baunya.
- Masukkan cili merah dan goreng hingga naik minyak. Masukkan sedikit air, semua sos, gula dan garam.
- Biarkan mendidih sekejap. Masukkan sayur campuran. Didihkan kuah hingga pekat, masukkan daun sup dan bawang dan angkat.
- Curahkan kuah di atas ayam.