AYAM PARMIGIANA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

1 dada ayam

1 biji telur

50 gm tepung gandum

1 sudu kecil serbuk oregano

1 sudu kecil serbuk lada hitam

Garam secukup rasa

1 sudu besar kejumozarela – parut

1 sudu besar kejuparmesan – parut

2 sudu besar sos pasta

Sedikit minyak zaitun

 

CARA:

  1. Ketuk dada ayam sehingga leper.
  2. Selepas itu, pukul telur dan celup ayam di dalam telur.
  3. Campurkan tepung bersama serbuk oregano, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
  4. Kemudian golekkan ayam di atas tepung sehingga sekata.
  5. Panaskan sedikit minyak zaitun dan goreng ayam sehingga masak dan kuning keemasan.
  6. Angkat dan letak ayam diatas dulang pembakar dan letak sos pasta dan keju di atas ayam tadi.
  7. Kemudian bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 15 minit atau sehingga keju cair.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan