BAHAN :
1 kg ayam
1 tin cendawan – belah 2
1 batang saderi – potong serong
2 batang leek – potong sepanjang 3 cm
1/2 batang lobak merah – potong bulat
5 cm halia – hiris nipis
1 labu bawang besar – mayang kasar
3 ulas bawang putih – pecahkan
3 sudu besar sos buah plum @ sos plum
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk pati ayam
2 cawan air
4 sudu makan minyak
CARA :
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga layu.
- Masukkan daging ayam bersama lobak merah dan batang saderi. Balik-balikkan daging ayam dan biarkan seketika sehingga daging ayam layu.
- Masukkan sos buah plum, sos tiram dan cendawan serta air.
- Masak sehingga kuah mendidih dan kemudian tutup kuali. Gunakan api sederhana.
- Serelah daging ayam empuk, masukkan serbuk pati ayam dan leek. Gaul sekali dua, dan padamkan api dapur.