AYAM MASAK MERAH DUA SEJOLI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

10  ketul ayam

1 sudu kecil serbuk kunyit

1 cawan kacang pis

5 sudu besar minyak masak

Gula dan garam secakup rasa

 

BAHAN B

6 cm lengkuas

Rempah empat sekawan

7 ulas bawang putih-hiris

9 ulas bawang merah-hiris

6 cm halia-hiris

1 helai daun pandan

2 batang serai

 

BAHAN  C

½ cawan  puri tomato

½ cawan  sos cili

½ cawan  sos tomato

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Bersihkan ayam dan gaul dengan serbuk kunyit kemudian goreng. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan B sehingga bawangnya garing.
  3. Masakkan puri tomato, cili sos dan sos tomato.
  4. Masukkan ayam kacau sehingga rata. Letakkan gula dan garam.
  5. Apabila kuah pekat masukkan dengan kacang pis..

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan