AYAM MASAK HIJAU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

8  ketul ayam

2 cawan santan pekat

2 biji terung – belah empat

1 labu bawang besar

2 keping asam gelugor

2 biji tomato

3 helai daun limau purut & daun ketumbar

4 sudu besar minyak masak

Garam secukup rasa

 

BAHAN KISAR

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 cm halia

Sedikit belacan

1 cm lengkuas

2 batang serai

5 tangkai cili hijau & cili api

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
  2. Masukan ayam dan kacau hingga rata.
  3. Masukan terung, garam dan tuangkan santan pekat masak sehingga mendidih dan pekat.
  4. Masukkan daun ketumbar dan limau purut, asam gelugor dan kacau sehingga rata.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan