AYAM MASAK MERAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 ekor ayam – potong 10

Sedikit serbuk kunyit

Garam

 

BAHAN A

1 liter minyak masak

10 gm kulit kayu manis

2 gm bunga lawang

2 gm buah pegaga

 

BAHAN B

5 batang serai

250 gm bawang merah

120 gm bawang putih

100 gm halia

 

BAHAN C

150 gm cili kisar

500 gm sos tomato

50 gm sos cili

20 gm cili merah

20 gm cili hijau

20 gm tomato

100 gm stok ayam

 

CARA

  1. Ayam yang telah dibersihkan, gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga wangi dan naik bau.
  3. Masukkan bahan B, tumis lagi sehingga garing.
  4. Kemudian, masukkan bahan C dan masak selama 5 minit.
  5. Masukkan ayam dan gaul rata. Sebatikan rasa garam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan