AYAM MASAK MENTEGA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

250 gm ayam

1 sudu kecil garam

½ sudu kecil gula

1 sudu kecil serbuk kari ayam

1 sudu besar tepung jagung

1 biji telur

 

BAHAN TUMIS

2 sudu besar mentega

1 tangkai cili merah – potong kecil

2 tangkai cili padi- potong kecil

2 tangkai daun kari segar

¼ cawan susu cair

¼ cawan air suam

1 sudu besar gula

Secubit pati ayam

Secubit garam

Lada sulah secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Perap ayam selama 1 jam bersama garam, gula dan serbuk kari.
  2. Selepas itu masukkan ayam dalam tepung dan biarkan ayam bersalut dengan tepung.
  3. Kemudian celupkan dalam telur dan goreng ayam hingga masak.
  4. Sementara itu, panaskan kuali dan cairkan mentega. Tumis cili merah, cili padi dan daun kari hingga naik bau.
  5. Tuangkan susu cair dan air diikuti bahan-bahan yang lain. Bila susu cair dah mendidih baru masukkan ayam dan masak hingga kuahnya pekat.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan