AYAM MASAK KELADI DAUN KESUM – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN
3 keping dada ayam- potong dadu
1 labu bawang Holland – hiris
3 sudu besar sos cili pedas
1 biji lada benggala merah- potong dadu
80 ml kicap cair
¼ cawan jus limau kasturi
100 gm keladi – potong dadu dan goreng sehingga empuk
2 sudu besar minyak masak
2 tangkai daun kesum

 

CARA MENYEDIAKAN:

Tumiskan hirisan bawang besar Holland sehingga wangi.
Masukkan ayam dan goreng sehingga ayam masak.
Selepas itu, masukkan sos cili pedas, kicap cair dan jus limau kasturi.
Kemudian masukkan lada benggala dan kacau sebentar. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
Masukkan keladi dan daun kesum, kacau sebentar sehingga daun kesum layu. Masukkan sedikit air jika suka dan kacau seketika. Angkat dan hidangkan. Padam api dan hidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan