BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 cm halia
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 helai daun bawang
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar madu
1 sudu kecil garam
4 sudu kecil gula
2 helai daun pandan
2 labu bawang Holland
CARA MENYEDIAKAN:
- Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.
- Kemudian tumis hingga naik bau. Masuk kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan.
- Masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato dan madu.
- Biarkan mendidih seketika, baru masukan ayam, garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan bawang Holland dan daun bawang. Kacau rata dan hidangkan.