AYAM KUNG PAO

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

3 keping isi ayam – potong kecil

100 gm kacang tanah – sangai

3 ulas bawang putih – hiris

3 cm halia – hiris

4 ulas bawang merah – hiris

5 tangkai cili kering –potong

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar kicap pekat

1 sudu besar kicap cair

Sedikit pati ayam

Sedikit tepung jagung – bancuh dengan sedikit air

Lobak merah – potong kecil

Timun – potong kecil

Sedikit minyak cili kering

Sedikit minyak masak

 

CARA

  1. Panaskan minyak , masukkan ayam dan cili kering. Tumis sehingga sebati.
  2. Kemudian masukkan sos cili, kicap pekat, kicap cair, lobak merah dan timun.
  3. Perasakan dengan gula, garam dan pati ayam. Masukkan sedikit minyak cili kering.
  4. Akhir sekali, masukkan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air untuk memekatkan hidangan.

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan