AYAM GORENG BEREMPAH PULAU AMAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

  • 1 ekor ayam

Bahan B

  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung beras
  • Garam dan gula secukupnya
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 biji telur
  • Sedikit jintan manis dan jintan putih – sangai dan kisar

 

Bahan Kisar:

  • 7 batang serai
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 cm  halia

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Campurkan kesemua bahan-bahan diatas dan perapkan sekurang-kurangnya selama dua jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Masukkan ayam dan goreng sehingga kelihatan warna keemasan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan