BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
6 ulas bawang kecil -cincang
2 labu bawang besar -potong dadu
3 ulas bawang putih -cincang
4 cmhalia –hiris halus
2 sudu besar cili boh
½ cawan kicap pekat
¼ cawan kicap cair
½ cawan sos tiram
1 cawan sos tomato
1 cawan sos cili
¼ biji lada benggala warna hijau, merah , kuning -potong panjang
Sedikit daun bawang
Gula dan garam
Air secukupnya
Minyak secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
- Ayam dibersihkan. Perapkan dengan sedikit kicap cair dan kicap pekat selama sejam.
- Goreng ayam sehingga masak dengan api yang sederhana.
- Tumiskan bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik baunya. Masukkan cili boh. Tumis sehingga garing.
- Masukkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram, sos cili, sos tomato, sedikit air, gula dan garam.
- Biarkan mendidih, masukkan semua lada benggala dan daun bawang.Kacau rata hingga kuah menjadi pekat dan angkat.
- Curahkan kuah di atas ayam.