AYAM BAKAR SOS KACANG TAIWAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

500 gm paha ayam bakar

150 ml cuka putih

50 ml madu

200 ml air

 

BAHAN SOS:

50 ml kicap cair

20 ml sos tiram

150 ml air

 

BAHAN SOS KACANG TAIWAN:

6 ulas bawang merah- kisar

6 ulas bawang putih- kisar

10 gm udang kering – cincang kasar

30 gm pes ‘hot bean’

5 gm serbuk stok ayam

5 gm gula

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan cuka putih, madu dan air di dalam periuk. Celupkan ayam, kemudian bakar di dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 30 minit. Ketepikan.
  2. UNTUK MEMBUAT SOS: Satukan ke semua bahan sos di dalam periuk. Masak hingga pekat. Ketepikan.
  3. UNTUK MEMBUAT PES TAIWAN: Satukan ke semua bahan sos Taiwan ke dalam periuk. Masak hingga pekat dan kering. Ketepikan.
  4. Hidangkan ayam bakar dengan sos kacang Taiwan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan