BAHAN-BAHAN:

500 gm kepala ikan jenahak/merah

15 tangkai cili kering – kisar

3 batang serai – titik

4 helai daun limau purut

3 tangkai daun kesum

2 kuntum bunga kantan

1 ½ mangkuk air asam jawa

1 batang terung panjang – potong serong

7 batang bendi

Sedikit garam dan gula

Minyak untuk menumis

 

BAHAN BAHAN KISAR:     

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

3 cm halia – kisar halus

1 sudu kecil belacan

2 cm kunyit

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan periuk dengan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Selepas itu, masukkan cili kering dan tumiskan sehingga sedikit garing.
3. Kemudian titikkan serai dan tuangkan pula air asam jawa.
4. Masukkan daun limau purut, bunga kantan dan daun kesum.
5. Perlahankan api dan masukkan kepala ikan jenahak dan biarkan seketika sehingga ikan masak sempurna. Perasakan dengan garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan terung panjang dan bendi. Sedia untuk dihidangkan.