ANDALUSIA

BAHAN-BAHAN:

280 ml krim putar

80 gm keju mascarpone

40 gm gula aising

 

INTI SNEK BIJIRIN :

100 gm emping jagung – kisar kasar

200 gm nestum

200 gm campuran kekacang ( kacang tanah , pistachio,gajus & badam panggang dan kisar)

60 gm kismis atau fig atau aprikot kering – cincang

100 gm mentega

200 ml madu

 

BAHAN KEK :

1 paket tepung Hairan

250 ml air

125 ml minyak masak

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan air dan minyak ke dalam tepung, kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas atau loyang pembakar 7 inci bakar pada suhu 160⁰C selama 35 hingga 40 minit. Setelah siap sejukkan dahulu.
  2. Masukkan ke semua bahan kering untuk inti bijirin ke dalam mangkuk, masukkan mentega yang telah dicairkan dan madu, kacau sebati dan letakkan dalam Loyang 7 inci, bakar sebentar selama 10 minit 160⁰C. Siap sejukkan.
  3. Kemudian pukul krim putar, keju mascarpone bersama gula aising sehingga menjadi krim, simpan peti sejuk sebentar.
  4. Jadikan coklat kek sebagai asas, letak inti bijirin yang telah dibakar di atas kek dan paipkan krim di atas inti bijirin. Siap untuk dihidangkan.