ACAR DAGING

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1/2 cawan gula

1/2 cawan cuka

1/2 cawan keledek kuning – rebus/lenyek

Sedikit garam

 

BAHAN A

1/2 kg daging

3 ulas bawang putih

3 cm halia

Sedikit garam

Minyak masak untuk menumis

 

BAHAN KISAR

4 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

3 cm halia

1 cawan cili kering

1/2 kiub pati ayam

1 sudu kecil serbuk kunyit

 

CARA

  1. Rebus daging dan ke semua bahan A, hingga daging empuk.
  2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan gula dan cuka.
  4. Selepas itu, bolehlah masukkan daging yang telah dihiris dan keledek kuning.
  5. Setelah sebati, masukkan garam secukup rasa.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan