ACAR BUAH DAN APRIKOT

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

10 gm kulit kayu manis

10 gm bunga lawang

10 gm buah pelaga

 

BAHAN B

150 gm bawang merah

50 gm bawang putih

20 gm halia

 

BAHAN LAIN

300 gm acar buah

300 gm aprikot

1 sudu cili kisar

20 gm sos tomato

20 gm sos cili

20 gm pes tomato

20 gm sos plum

50 gm stok ayam

Garam dan gula

Minyak masak untuk menumis

 

CARA

  1. Panaskan minyak, masukkan bahan A selama 5 saat.
  2. Diikuti bahan B dan tumis sehingga garing.
  3. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos cili, pes tomato serta sos plum, masak selama 10 minit.
  4. Masukkan acar buah serta aprikot, gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan garam, gula dan stok ayam. Gaul sebati dan sedia dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan