LEMAK KETAM BUAH MUNGGAI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Bahan tumbuk

10 tangkai cili padi

3 cm  kunyit hidup

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

 

Bahan B

6 tangkai buah munggai

3 cawan santan sederhana pekat

1 cawan air

1 keping asam gelugur

1 batang serai – di ketuk

Garam dan gula secukup rasa

4 ekor ketam – saiz sederhana

 

Cara 

  1. Tumbuk semua bahan A hingga halus.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk dan nyalakan api dapur.
  3. Masukkan bahan yang di tumbuk ke dalam santan tersebut dan kacau hingga sebati dan mendidih. Masukkan juga asam gelugur dan juga serai.
  4. Masukkan pula ketam yang telah di bersihkan satu persatu ke dalam kuah lemak tadi. Masukkan juga buah munggai yang telah di buang kulit luarnya.
  5. Perasakan dengan garam dan gula. Renihkan hingga masak dan bolehlah matikan api dapur.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan