10 MAKANAN YANG TIDAK BOLEH DISIMPAN DALAM PETI SEJUK

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Bawang

Kelembapan dalam peti sejuk akan menyebabkan bawang bertukar menjadi lembik dan berkulat. Simpan di tempat yang sejuk dan kering, tetapi elakkan menyimpan bawang bersama dengan kentang. Jika ia disimpan bersama-sama, kedua-duanya akan rosak dengan lebih cepat.

Kopi

Menyimpan kopi di dalam peti sejuk akan menyebabkan ia kehilangan rasa, dan menyebabkan zat makanan di sekitar kopi akan terserap. Kopi perlu disimpan dalam jumlah yang lebih kecil di tempat yang sejuk dan gelap.

Minyak Zaitun

Menyimpan minyak zaitun di dalam peti sejuk akan membuatkan ia terpeluwap dan bertukar menjadi keras seperti mentega.

Basil

Ia adalah lebih baik untuk menjaga selasih dalam secawan air seperti bunga. Basil cepat layu di dalam peti sejuk dan menyerap bau semua makanan di sekelilingnya.

Madu

Madu akan kekal baik selama-lamanya jika anda menyimpannya di dalam bekas bertutup rapat pada suhu bilik.

Bawang putih

Bawang putih akan mula bercambah jika disimpan di dalam peti sejuk. Ia juga boleh menyebabkan bergetah dan berkulat, jadi ia jalan yang terbaik untuk menyimpannya ialah di tempat yang sejuk dan kering.

Roti

Peti sejuk akan mengeringkan roti anda dengan cepat, melainkan anda membuat roti sandwich dan bercadang untuk memakannya dalam tempoh beberapa hari akan datang.

Avokado

Adakah anda pernah lihat avokado ketika sudah masak? Pasti anda tidak akan meletakkan ia di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menggunakannya apabila ia sudah masak.

Kentang

Menyimpan kentang di dalam peti sejuk akan menjadikan ia manis dan bertunas, kerana persekitaran yang sejuk akan bertukar menjadi kanji dan gula akan terserap dengan lebih cepat dalam kentang. Sebaliknya, ia perlu disimpan di dalam beg kertas di sejuk atau di tempat yang tidak sejuk.

Tomato

Tomato akan kehilangan semua rasa, jika disimpan di dalam peti sejuk kerana udara sejuk akan memberhentikan proses tomato untuk masak. Penyejukan juga menyebabkan tekstur tomato berubah.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan