- Pastikan terlebih dahulu, jenis tepung yang ingin digunakan mengikut resipi.
- Jika sudah pasti jenis tepung, pilihlah tepung yang berwarna putih bersih dan tidak berbau.
- Jangan lupa ayak terlebih dahulu sebelum digunakan untuk membuang sebarang kekotoran yang terdapat pada tepung.
- Jika terdapat kutu di dalam tepung, jangan panik. Ayak tepung dan kemudian jemur di bawah terik matahari, agar tepung tidak lagi lembap dan kembali kering serta boleh di gunakan.
- Tepung yang sudah digunakan, hendaklah di simpan di dalam bekas kedap udara. Kebiasaannya akan bertahan sehingga 6 bulan lamanya, bergantung pada cara penyimpanan.
- Ketika proses campuran tepung di dalam adunan, gunakan spatula. Teknik kaup balik ikut arah jam agar tepung sebati dengan sempurna.
- Lebih baik campurkan tepung sedikit demi sedikit dalam adunan, agar ia rata serta sebati.
- Untuk mendapatkan tekstur kek yang lembut dan halus, gunakan tepung kek atau tepung naik sendiri.
- Untuk menghasilkan biskut yang rangup dan ringan, gunakan tepung biskut. Tepung biskut juga dikenali dengan nama tepung redrose atau tepung top.
- Boleh juga gunakan campuran tepung jagung untuk merangupkan biskut.