TEKNIK DAN KAEDAH PEMBUATAN KEK

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Kali ini SAJI akan kongsi kan rahsia dalam teknik dan kaedah pembuatan kek pula. Kaedah pengadunan kek terbahagi kepada dua kategori iaitu :

* Jenis Tinggi kandungan lemak
– Kaedah Putar ( Creaming Method )
– Kaedah Dua Peringkat ( Two Stage Method )
– Kaedah Satu Peringkat ( One Stage Method )
– Kaedah Ramas ( Flour-Butter Method )

* Jenis Tinggi KandunganTelur
– Kaedah Span
– Kaedah Chiffon

Kita mulakan dengan jenis kek yang mengandungi lemak yang tinggi dahulu :

Kaedah Putar ( Creaming Method )
* Juga dikenali dengan kaedah konvensional kerana merupakan kaedah yang paling standard dalam pembuatan kek berlemak tinggi seperti kek mentega.
* Kek mentega sangat dikenali kerana kelebihan rasa dan tekstur dari mentega tulen. Kek mentega yang dibuat menggunakan mentega tulen sangat berbeza dari kek yang dibuat dengan menggunakan marjerin atau lemak sayuran.
* Perlu berhati-hati dan membuat sedikit pengubahsuaian dalam resipi kek mentega jika menggantikan mentega tulen dengan marjerin atau lemak sayuran kerana mentega mengandungi 85 peratus lemak tenusu dan15 peratus air manakala marjerin dan lemak sayuran mengandungi 100 peratus lemak.

Langkah –langkah Dalam Kaedah Putar

1. Timbang tepat semua bahan dan biarkan pada suhu bilik. Maksud suhu bilik di sini adalah dalam keadaan sejuk 21°C atau berhawa dingin, bukannya suhu bilik cuaca kita pada 35°C itu ya. Untuk itu, gunakan mentega yang dikeluarkan terus dari peti sejuk dan potong kecil.
2. Letakkan mentega dalam mangkuk pengadun, gunakan alat pemutar (paddle), putar mentega dengan kelajuan sederhana sehingga lembut.
3. Masukkan gula halus /kastor, pukul lagi dengan kelajuan sederhana sehingga halus dan gebu. Ini mengambil masa antara 8 hingga 10 minit. Perasa seperti vanila, kopi atau buah-buahan juga dimasukkan sekali. Jika ada menggunakan coklat cair, ia juga boleh dimasukkan ketika proses memukul ini.
4. Masukkan telur satu persatu, maksud satu persatu di sini iaitu masuk sebiji telur, teruskan memukul hingga sebati, barulah dimasukkan telur yang seterusnya. Sesekali berhenti memukul dan mengacau adunan terutamanya yang di bawah agar lebih sebati. Boleh juga kacau telur dahulu agar lebih cepat sebati. Proses ini mengambil masa dalam 5 minit.
5. Setelah adunan benar-benar halus dan ringan, masukkan campuran bahan-bahan kering seperti tepung, bahan penaik atau serbuk koko yang telah di ayak bersama berselang seli dengan cecair jika ada.
6. Masukkan satu perempat bahan kering berselang dengan satu perteiga cecair agar adunan tidak berpisah. Lakukan langkah ini sehingga habis semua bahan. Jangan lupa untuk berhenti memukul dan mengacau adunan agar lebih sebati semasa proses ini ya.

7. Untuk mendapatkan kek mentega yang lebih ringan dan gebu, kita boleh memisahkan telur kuning dan telur putih dalam resipi, untuk teknik ini, gula juga kita perlu bahagi dua bahagian.
8. Jika kita menggunakan teknik ini, pukul gula dan telur kuning bersama-sama mentega hingga sebati, masukkan bahan-bahan kering serta cecair seperti disarankan, kemudian putar telur putih bersama-sama gula hingga kembang (meringue) dan kaup balikkan campuran putih telur ke dalam adunan.
9. Sediakan acuan dengan gris kan bahagian bawah dan tepi acuan dengan lemak sayuran, alas bahagian bawah acuan dengan kertas minyak dan taburkan tepung di tepi acuan, barulah dimasukkan adunan kek ke dalamnya.
10. Panaskan ketuhar pada suhu 175°C selama 10 minit dan bakar kek selama 50 hingga 60 minit bergantung kepada saiznya sehingga masak.
11. Tolong jangan kacau kek atau buka pintu ketuhar semasa membakar kek kecuali setelah kek naik dan keras atau setelah 40 minit masa pembakaran.
12. Setelah tamat masa pembakaran boleh cucuk bahagian tengah kek dengan lidi, jika tiada kesan basah, maka kek sudah masak sepenuhnya, tetapi jika masih ada lagi kesan basah, maka tambah 5 hingga 10 minit lagi.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan