Bahan-bahan
- 2 paket tauhu telur – potong kecil
- ½ cawan tepung jagung
- Minyak
BAHAN sos
- 6 ulas bawang putih – cincang
- 1 tangkai cili merah – hiris
- 2 sudu besar sos tiram
- ½ sudu kecil – sos bijan
- 1 ½ sudu besar bancuhan tepung jagung
- 1 ½ cawan air rebusan ayam
- Sedikit minyak – menumis
- Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Cara Menyediakan
- Tauhu dicelup pada tepung jagung sebelum digoreng garing. Ketepikan.
- Untuk sosnya, tumis bawang putih hingga naik baunya.
- Masukkan sos tiram, minyak bijan, air rebusan ayam dan cili merah.
- Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih.
- Apabila sos panas masukkan bancuhan tepung untuk memekatnya.
- Tuangkan sos ke atas tauhu yang telah digoreng tadi.
Pesan Saji :
Tepung jagung digunakan untuk memastikan tauhu tidak pecah semasa menggoreng.