TAUHU TELUR SAYURAN DAN UDANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

3 tiub tauhu telur

3 ekor udang besar

2 sudu besar tepung jagung

½ sudu besar serbuk kunyit

Garam secukupnya

Minyak menggoreng secukupnya

 

Kuah sayuran

2 ulas bawang putih

2 cawan stok daging

50 gm lobak merah

50 gm kacang peas

3 batang putik jagung

3 tangkai cili padi

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar sos tiram

Minyak masak

Garam

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Goreng tauhu telur dalam minyak yang banyak. Toskan minyak.
  2. Perap udang dengan garam dan serbuk kunyit, taburkan tepung jagung dan goreng dalam minyak panas, angkat dan toskan.
  3. Untuk kuah sayuran, tumis bawang putih dengan sedikit minyak menggoreng udang hingga naik bau.
  4. Masukkan sos tiram dan stok udang
  5. Masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong dan dihiris, renehkan hingga masak.
  6. Bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air, tuang ke dalam sayuran untuk memekatkan kuah. Setelah masak, tuangkan kuah sayuran ke atas tauhu. Letakkan udang goreng di atas sayuran sebelum menghidang.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan