TAT TELUR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN TAT

250 gm mentega

125 gm gula kastor

500 gm tepung gandum

1 biji telur

 

BAHAN INTI

4 biji telur

¾ cawan gula halus

1 cawan susu cair

1 cawan air

1 sudu kecil esen vanila

Sedikit pewarna kuning

 

CARA:

  1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan tepung dan telur dan gaul hingga sebati.
  3. Bentukkan adunan tadi didalam bekas pembakar.
  4. Untuk bahan inti: Campurkan semua bahan di atas di dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam kulit tat.
  6. Bakar di dalam ketuhar 150⁰C sehingga kekuningan lebih kurang 20 minit.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan