Bahan 1

1 ekor ayam salai – potong kecil

1 batang lobak merah

4 biji kentang

1 sudu kecil blackpepper

1 sudu besar garam

1.5 liter air

1 sudu besar cili merah – tumbuk kasar

1 batang teratai – kupas dan potong bulat

 

Bahan 2

3 inci halia – pecahkan

8 ulas bawang putih

3 batang leek

1 liter air

 

CARA :

  1. Dalam periuk masukkan semua bahan 1 dan masak atas api perlahan selama 30 minit.
  2. Dalam periuk lain, perlahankan api dan masukkan bahan 2 dan masak selama 30 minit juga.
  3. Selepas 30 minit, tapis rebusan bahan 2 dan masukkan dalam periuk bahan 1. (Jika anda suka tidak perlu ditapis. Campurkan saja kedua-dua bahan tadi)
  4. Panaskan seketika dalam 5 minit. Sedap di makan dengan roti

 

TIPS: Kalau rebus lagi lama lagi sedap masakan tapi jangan masukkan leek terlalu awal.