STRAWBERRY YOGURT PANNA COTTA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A – KOMPOT STRAWBERI

1 cawan buah strawberi

2-3 sudu besar gula (ikut citarasa)

2 sudu besar jus lemon

 

BAHAN B – PANNA COTTA

200 ml krim putar bukan tenusu

1 sudu kecil esen vanila

3 sudu besar gula

3 sudu besar sos strawberi – daripada (A)

150 gm yogurt tanpa perasa

7 gm serbuk gelatin

4 sudu besar air panas

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Untuk menyediakan kompot strawberi, masukkan semua bahan ke dalam periuk kecil. Gunakan api sederhana dan masak hingga sos strawberi pekat. Kemudian, sejukkan.
  2. Untuk panna cotta, campurkan serbuk gelatin dan air panas. Biarkan 5 minit sehingga gelatin kembang. Kemudian, gunakan microwave untuk mencairkan gelatin tersebut. Ketepikan seketika.
  3. Dalam periuk kecil, masukkan krim putar, esen vanila, gula dan sos strawberi. Gunakan api sederhana dan gaul adunan sehingga gula larut. Jangan sampai adunan mendidih.
  4. Dalam mangkuk adunan, pukul yogurt supaya tidak berketul. Masukkan adunan krim putar tadi ke dalam yogurt dan gaul rata. Masukkan juga gelatin yang dicairkan tadi dan gaul sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam cawan atau acuan-acuan kecil. Sejukkan dalam peti sejuk semalaman sebelum dihidang. Enak dihidang bersama kompot strawberi.

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan